Uudelle Areenalle on tilaus ja tilaa (Forum24 26.10.)

Kaupunginhallitus päätti 18.9. antaa Arinan ja Keskon käyttöön market -korttelin Raksilan pohjoispäästä. Samalla hallitus päätti työntää uuden Areenan Raksilan urheilupuiston kaukaisimpaan nurkkaan Pohjantien kupeeseen. Mahdoton päätös, paikka todettiin jo kuutisen vuotta sitten liian ahtaaksi, saavutettavuudeltaan surkeaksi ja pysäköintiratkaisun takia liian kalliiksi. Sillä paikalla Areenan liike- ja muu toiminta ei muodostu kannattavaksi.

Eikö Areenalle ole sijaa Raksilassa? Luonnostelin kesälomalla kaksi vaihtoehtoa, joista toinen todettiin lupaavaksi.

Paremmassa suunnitelmassa uusi Areena nousee Pikkukankaalle. Areenan, jäähallin ja uimahallin keskeltä paloasema siirtyy Pohjantien läheisyyteen liikenteellisesti optimaaliseen paikkaan. Tilalle sijoitetaan pysäköintialue 550 autolle ja messukenttä.

Areena on urheilukeskus, konsertti-, kongressi- ja messukeskus.  Rakennus, jonka läpi kuljetaan rekka-autoilla, jonka käyttötarkoitus muuttuu yössä jääkiekkostadionista konserttiareenaksi.

Tässä on loistava tilojen sarja, uusi Areena, jäähalli ja Ouluhalli sekä laaja kenttä rakennusten keskellä käytettäväksi suurten tapahtumien, messujen ja konserttien foorumina. Tässä kontekstissa Areena kasvaa myös taloudellisesti kannattavaksi elämysten lähteeksi.

Raksilan marketit säätelevät oman elämänsä. Pinta-alaa on yhdessä tasossa 22000 m2 ja kortteliin mahtuu 1100 autoa. Eiköhän se riitä.

Raksilalaisten kannalta myönteinen lisä ja rauhoittava elementti on vanhojen kortteleiden ja kauppakiinteistöjen väliin nouseva asuinvyöhyke kahdelle sadalle asukkaalle.

Sija löytyi, löytyykö rahaa? Raksilan pohjoisreunan rakennusoikeuden arvo lähentelee kymmentä miljoonaa euroa. Myykö kaupunki vaiko vuokraa kiinteistöt? Vuokraus on kaupungille yleensä edullisempi vaihtoehto. Mutta, jos myyntihinta sijoitetaan Areenan rakentamiseen ja kaupunki tulee osalliseksi Areena-yhteisöön, kiinteistöstä saatava tuotto ja toiminnallinen vaikuttavuus ovat pelkän vuokratuoton vertaisia. Areenan muu rahoitus otetaan kaupunkikonsernin ulkopuolelta.

Sietää harkita ja panna toimeksi.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s