Kaiken kansan keidas

 

Hietasaaresta ideoitiin vaihtoehtomalli, otsikoi Kaleva torstaina 9. toukokuuta. Kaleva asettaa rinnakkain virallisen suunnitelman ja epävirallisen, tavallisten kansalaisten ideoiman vaihtoehtoisen suunnitelman.

Yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina 7. toukokuuta antaa Hietasaaren asemakaavaluonnoksen, sen virallisen suunnitelman,  julkisuuteen tutkittavaksi ja arvioitavaksi. Avoimeen kansalaiskeskusteluun lähettämisestä toki äänestettiin. Kolme lautakunnan jäsentä äänesti mielipiteiden kuulemista vastaan.

Kaleva puolestaan edesauttaa ja elävöittää kaavoitukseen kuuluvaa keskustelua julkaisemalla ”tavallisten kansalaisten” vision, jolla ”ei vastusteta mitään, mutta tarjotaan tilalle vaihtoehto”. Täytyy myöntää, että paljon ihastuttavia ideoita on kartalle kauniisti kuvittaen merkitty.

Kun vertailee virallista ja epävirallista suunnitelmaa, voi havaita, että ratkaisut ovatkin hyvin yhteen sovitettavissa. Eroja toki on, mutta vain muutama.

Asemakaavaluonnoksessa huvipuisto valtaa Mustansalmen rannalla sijaitsevan palstaviljelyalueen. Mutta ei hätää, korvaava alue löytyy Hietasaaresta. Suunnitelmassa uutta palstaviljelyaluetta on täydennetty siirtolapuutarhalla, jossa on noin 30 palstaa pienine mökkeineen.

Huvipuistosta on syntynyt suuri huoli. Sanotaan, että huvipuisto aiheuttaa häiriötä. Kuka tai mikä on äänilähde ja syyllinen häiriöihin? Ihmiset. Mitä enemmän väkeä, sen enemmän elämää ja ääntä. Huolestuneiden kritiikin syyttävä kärki osuu siis huvipuiston vieraisiin, joista suurin osa on lapsiperheitä. Vaikutelmaksi jää, että lapsiperheiden vierailuja Nallikarissa halutaan rajoittaa. Toivottavasti olen väärässä.

Toinen ero koskee aktivistien Raakkulan rantaan sijoittamaa Hietasaaren toria. joka on epävirallisessa suunnitelmassa info, näyttelytila, tapahtumatori sekä kahvila- ja myymälärypäs. Ehdotettu sijaintipaikka on saavutettavuudeltaan yksipuolinen ja kaukana vierailukohteesta, Nallikarista. Hietasaaren toimintojen ripottelu useampaan paikkaan on tuhlailevaa maankäyttöä, jolla tuhotaan tarpeettomasti luonnontilaista aluetta.

Virallinen asemakaavaluonnos sijoittaa uudet toiminnot Nallikariin, tapahtumien ja toimintojen nykyiseen keskiöön.

Muilta osin ajatukset, viralliset ja epäviralliset, tähtäävät samaan päämäärään. Keskittämällä uudet toiminnot rauhoitetaan Hietasaaren muut alueet ulkoilulle ja luonnon rauhalle. Toiveena on, että Hietasaari kehittyy virkistys- ja vapaa-ajan keitaaksi, ”jossa lampaat laiduntavat ja kuka tahansa pääsee vesille”.

Voi kysyä, onko Oulun seudulla parempaa lomailu- ja virkistysaluetta kuin Hietasaari ja Nallikari.  Paikkaa keskellä kaupunkia, jokisuistossa meren saaressa, jossa kulttuuri ja luonto kohtaavat sulassa sovussa. Vastaus on ilmiselvä. Oulu ottakoon vaarin suuresta mahdollisuudestaan ja antakoon Nallikarin kehittyä kaiken kansan keitaaksi.

 

Matti Karhula

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kaiken kansan keidas

  1. Karri Hakala sanoo:

    Hyvä kirjoitus. Enpä olekaan aiemmin huomannut tätä blogia.
    Itse mietin myös sitä, onko joillekin ihmisille mahdollisesti muutamina kesäkuukausina koituva meluhaitta riittävä peruste vastustaa hanketta, jonka hyödyt niille 200 000 muulle oululaiselle ovat kiistattomat. Mielestäni vastustaminen on oikeastaan aika itsekästä.
    Tällaisia hankkeita vastustettaessa olisi hyvä aina pysähtyä hetkeksi pohtimaan asiaa laajemmin kuin omasta henkilökohtaisesta näkökulmasta. Kaikki mitä Ouluun rakennetaan häiritsee väkisinkin joitain asukkaita. Vaihtoehtona olisi joko lopettaa rakentaminen kokonaan tai jatkaa kaupungin leviämistä ympäröiville pelloille. Kumpikin vaihtoehto on kuitenkin tulevaisuuden kannalta kestämätön. Kaupungissa asuminen on hauskaa, mutta se vaatii asukkailta myös kykyä sietää muita ihmisiä ja tehdä kompromisseja. Huvipuisto tuskin on kohtuuton haitta lähistöllä asuville.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s