North East Europe

Satuimme nokikkain kirjailija Brantberg ja minä. Maailman parantaminen jäi pahoin kesken, vähän reunasta raapaisimme.

Euroopan parlamentin vaalit ovat tulossa. Ei, ei kumpikaan meistä. Kunhan asetelmaa pohdimme. Eurooppa nousee, siitä olimme samaa mieltä. Suomi siinä ohessa. Riittääkö se meille? Ei riitä. Yksimielisesti päätimme, että meidän alueemme tarvitsee kokeneen, tietävän ja arvostetun edustajan sinne, missä päätökset tehdään.

Hän, joka on kelvollinen, ymmärtää, että Pohjoinen on mahdollisuuksien maa. Kirjailija Brantberg ja minä innostuimme kuvailemaan toiveiden Pohjoista ainakin yhden vaaliohjelman verran.

Mikä on se Pohjoinen, mahdollisuuksien maa? Karttaharjoitus yhdisti Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosat sekä Muurmanskin alueen yhdeksi talousvyöhykkeeksi, regiooniksi. Parhaimmillaan Euroopan Unioni on alueiden yhteisö, ei valtiollisten rajojen pirstoma tilkkutäkki.

Sujuvasti maalailimme elinkeinoille vauraan tulevaisuuden, ratalinjat ja muu logistiikka löysivät paikkansa, satamistakin sovittiin. Havaitsimme, että raukoilla rajoilla ei kaivata muiden apua, täällä pärjätään omin voimin, osataan ja aherretaan, kehitetään alueesta hyvinvoinnin moottori.

Alue tuli rajatuksi. Seuraavaksi pysähdyimme nimikysymykseen. Oulu on julistautunut pohjoisen Skandinavian pääkaupungiksi, Capital of Nothern Scandinavia. Siis Pohjois-Skandinavia? Väärin, ei Suomi kuulu Skandinaviaan vaan maantieteellisesti Fennoskandiaan. Paheksuimme Brantberg ja minä mainosmiesten vääräoppisuutta ja totesimme Oulu-brändin olevan kelvoton.

Takaisin kartan ääreen.

Kartta kertoo, että me asumme Euroopan koillisosassa, mantereen äärimmäisessä kolkassa. Johtopäätöksemme on, että Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosat sekä Kuolan alue nimetään Koillis-Euroopaksi, North East Europe, sekä luodaan alueelle, regioonille, yhteinen talous ja edunvalvonta. Oulun kaupungille soimme arvonimen Koillis-Euroopan pääkaupunki, Capital of North East Europe.

Olimme melkein samaa mieltä. Tulokseen olimme kuitenkin niin tyytyväisiä, että päätimme lahjoittaa Koillis-Eurooppa- käsitteen ja –asian kaikkien puolueiden ja ehdokkaiden käyttöön, meidän kaikkien parhaaksi.

Oulu 31.12.2013

Matti Karhula

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s