Möljällä

Kolumni Forum 24-lehdessä heinäkuu 2012

Möljällä

Kävin Möljällä kesäteatterissa. Kohtuuttomuus kaikessa – hupailu sai kesälomalaiset hymyilemään työnteon arvaamattomuudelle ja traagisuudelle. Ilottelun vaivattomuus tempaisi mukaansa. Selviämistarinan rytmit kantoivat arjen vaikeuksien yli kohti onnellista loppua. Tuloksena oli antoisa elämys salmen rannalla sateen kohistessa.

Laiva Toivo Oulu seilasi Toppilan salmessa kesällä 2001. Näytelmät ovat vaihtuneet, suosio ollut ailahtelevaa ja talous aika ajoin haastavaa. Tänään Meri Oulun kesäteatteri on vakiintunut osaksi kesäistä Oulua. Suuri suosio nostaa sen välttämättömyydeksi kesätapahtumien joukossa. Tänä kesänä Meri Oulun kulttuuriseura ry järjestää 18 teatteriesitystä ja lähes kymmenen konserttia, lauluiltaa ja muuta ohjelmallista iltamaa. Kävijöitä kertynee syksyyn mennessä noin 50 000.

Kranttu yleisö on teatterin tekijöiden haaste. Meri Oulun kulttuuriseuralla on myös muuta pohdittavaa: Oulun kaupunki omistaa teatterialueen ja on vuokrannut sen lyhyellä, syksyyn 2014 ulottuvalla sopimuksella. Asemakaavan mukaisesti salmen rantaan nousee myöhemmin asuinkortteli. Rakennustöiden yhteydessä myös pilaantunut maaperä puhdistetaan.

Meri Oulun kulttuuriseura on kyennyt vakiinnuttamaan kesäteatterin Toppilaan, vaikka onkin työskennellyt ajolähtötilanteessa. Kestämätön tilanne tulee ratkaista seuraavasti: Toiminta jatkuu Toppilassa nykyisellä paikallaan, kunnes parempi paikka on löytynyt ja uusi teatteri Toppilan salmen rannalle pystytetty. Tavoite on, että teatteritoiminta ei keskeydy. Yksikin toimeton kesä on liikaa.

Uusi paikka on löytynyt, kesäteatteri siirtynee Toppilan salmen pohjoispäähän Terva Toppilan naapuriin. Aluetta kutsutaan Ranta Toppilaksi.

Palaneen Tervahovin ja vanhan sahan alue on taantunut joutomaaksi, jonka suunnittelu uuteen kukoistukseen on vauhdissa. Laajapohjainen neuvottelukunta on paneutunut haasteeseen. On perustettu työryhmät suunnittelemaan veneilykeskusta ja rantarakenteita, merellistä monitoimitaloa ja asuinkortteleita.

Meriväylä Toppilaan avataan uudelleen. Väylä ruopataan riittävän syväksi risteilyalustan kulkea.

Veneilykeskus rakennetaan salmen suulle noin 250 veneelle. Laiturit ja talvisäilytysalue kuuluvat asiaan. Sahan vanha voimala saa uuden tulevaisuuden palvelu- ja koulutuskäytössä, erityisesti purjehtivan nuorison tarpeisiin.

Monitoimitalon suurin tila on halli, joka toimii kesäkaudet teatterina ja talvet venesuojana. Mikä loistava mahdollisuus kesäteatterille – näyttämö taustanaan merenselkä tyynellä ja tuulella.  On myös esitetty ajatus, että tila olisi myös talvisin konsertti- ja iltamasali.

Rakennuksen kahviosta vieraat näkevät alusten saapumiset ja lähdöt Oulun uudesta vierassatamasta. Tavoitteena on laituri, johon myös risteilijät voivat kiinnittyä ja turistit rantautua lähtiessään tutustumaan Oulun kaupunkiin.  Ensimmäinen kosketus kaupunkiin on Toppilan salmi, jota kehystävät uudet asuinkorttelit, Pohjoisen paras arkkitehtuuri, rantapuistikot, väylät ja aukiot, modernin kaupungin syke historiallisessa miljöössä.

Lähes tuhannen asukkaan Ranta Toppilan uusi asuinalue noudattaa Pohjanlahden puukaupunkien perinnettä.  Se tulee olemaan uusi versio vanhasta puu-Oulusta Kokkolan Neristan malliin.

Ranta Toppilan suunnitteluun on panostettu myös kansainvälisesti.  Oulu on osallisena EU-rahoitteisessa B-team- hankkeessa, jossa yhdeksän eurooppalaista kaupunkia ratkoo yhdessä uudistuvan kaupunkirakenteen haasteita. Kumppanimme Belfastista, Dublinista, Sevillasta, Torinosta, Dresdenistä, Rude Slaskasta, Debrecenistä ja Vilnasta perehtyivät syksyllä 2010 Toppilaan ja antoivat suosituksensa alueen kehittämiseksi.

Yksi teema Toppilan hankkeessa on ollut kehittää järjestelmä, jossa yksityisen ja julkisen rahoituksen liitto ottaa vastuun alueen toteuttamisesta.

Ehkä tärkein kansainvälinen neuvo kuuluu: yhdistäkää Meri Toppilan alue henkisesti ja konkreettisesti Ranta Toppilaan. Muodostakaa yksi yhtenäinen merenrantakaupunginosa. Siitä hyötyvät molemmat alueet ja ennen kaikkea asukkaat.

Ranta Toppila kehittyy merellisen Oulun keskukseksi.  Yhdessä kehittyvän Nallikarin kanssa Ranta Toppila avaa ovet merelle ja mereltä kaupunkiin. Salmessa liikennöivät vuoroveneet, purret, alukset ja laivat palauttavat Toppilaan vanhan sykkeen.  Alue kehittyy oivalliseksi asuinalueeksi, mutta myös paikaksi nauttia teatteritaiteesta.

Oulussa 22.7.2012

Matti Karhula

Kategoria(t): Ajankohtaista ajassa, Kehitetään Oulun keskustaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s