Maakrunnisäätiön luonnonsuojelua

Luonnonsuojelua käytännössä

Iin edustalla, keskellä aavaa ja laajaa Perämerta aalloista kohoaa kaksi saarta: Maakrunni ja Ulkokrunni. Saaret, pinta-alaltaan noin 6800 hehtaaria ja lähistön vesialueet muodostavat Krunnien luonnonsuojelualueen. Sitä hallinnoi Maakrunnisäätiö.

Joulukuussa 1937 perustettu säätiö sai lahjoituksina ja ostoina osan saarten pinta-alasta omistukseensa. Huhtikuussa 1940 pääministeri Rytin johdolla Suomen hallitus päätti luovuttaa valtion omistamat maa-alueet vastikkeetta säätiölle. Monien vaiheiden jälkeen Oulun lääninhallitus määräsi joulukuun 28.päivänä 1956 säätiön hankkimat alueet sellaisenaan ja koskemattomana rauhoitettavaksi luonnonsuojelualueena.

2000-luvulla Maakrunnisäätiön kehitystyö jakautuu kolmeen merkittävään ja vaativaan haasteeseen: Luonnon kokonaisvaltaiseen suojeluun ja hoitoon, suojelualueella olevien muinaismuistojen ja uudemman rakennuskannan säilyttämiseen ja kehittämiseen sekä saarten saavutettavuuden parantamiseen.

Heinäkuun 27. päivänä Ulkokrunnin Pihlajakarilla vietettiin työn juhlaa: vuosien saatossa tuhoutuneen Oskarin kämpän tilalle rakennettu uusitalo, vartijan kämppä todettiin valmiiksi ja hyvin tehdyksi. Lahjoitusvaroin ja talkootyönä nousseen rakennuksen siunasi käyttöönsä tuomiorovasti Matti Pikkarainen.

 

Juhlaväki, toistakymmentä henkeä pääsi illan mittaan nauttimaan uuden saunan lämmöstä, raikkaasta merivedestä sekä siikakeitosta tykötarpeineen.

Matti Karhula, Maakrunnisäätiön hallituksen puheenjohtaja

Kategoria(t): Ajankohtaista ajassa, Lähellä luontoa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s