Valtuusto näyttää suunnan

Oulaisissa 23.11.2012

Pennasen budjettiesitys on luettelo meno- ja tuloeristä, jotka ovat tiedossa, sovittu tai päätetty. Suunnitelma kaupungin talouden tervehdyttämiseksi se ei ole. Sen rooli on olla kynnysmatto, jolla suuret haaveet pyyhitään pois näkyvistä.

Ilmeistä on, että Oulu tarvitsee koko valtuustokaudeksi tiukan talousohjelman.  Kaupunki tarvitsee myös palveluverkkosuunnitelman sekä henkilöstön panoksen palvelutuotannon järkeistämiseksi ja uudistamiseksi. Ensimmäinen kynnys ylitettäväksi on tulo- ja menoarvio ensi vuodeksi.

Työlista on laajaksi paisunut, sitä ei hetkessä ratkaista. On siis luotava menettelytapa ja työohjelma, jolla töiden röykkiö saadaan analysoiduksi ja asiat yksi kerrallaan kokonaisuuden ehdoilla ratkaistuiksi.

Ehdotukseni on:  Ensiapuna kaupunginhallitus määrittelee budjetin tavoitteellisen loppusumman ja samalla vuotuisen lisävelan suuruuden, onko se peräti sata miljoonaa euroa vai jotain muuta. Virkakoneisto laatii vaihtoehtoiset suunnitelmat, miten asetettu tavoite saavutetaan ja menoleikkaukset kohdennetaan. Valtuutetut analysoivat ja arvottavat esitetyn ja tietoisena seurauksista tekevät päätökset. Yksinkertaista? Näin ainakin työnjako toimii, virkakoneisto valmistelee ja päättäjät päättävät.

Uuden valtuuston tärkein ja kauaskantoisin tehtävä koko nelivuotiskaudella on luoda uusi palveluverkkosuunnitelma. Se määrittelee kaupungin tuottamat palvelut,  siis sen, mitä kaupungin palkoilla oleva 13 000 hengen joukko työkseen tekee, miten ja miksi.  On harkittava, mihin Oululla on vuosien saatossa varaa.  On osattava arvottaa, mikä on tärkeää ja  mistä kaupunki on valmis luopumaan.

Palveluverkkosuunnitelma on oleellinen osa kaupungin toimintastrategiaa, se liittyy yleiskaavoitukseen ja  kaupunkirakenteen tulevaan muotoon. Siinä päätetään, mikä osa on taantuvaa, mikä elelee entisellään ja mitä sektoria tai aluetta yhdessä kehitetään ja millä eväillä. Tavoitteena on siis optimaalinen taloudenpito.

Jotta valtuutettujen parhaat tiedot ja taidot saadaan esille ja käyttöön, matka ratkaisua odottavien asioiden ytimeen on ohjelmoitava. Suuri tavoite tulee yhdessä asettaa, välietapit määrittää, etenemispolku ja –vauhti suunnitella. Tarvitaan projektisuunnitelma. Virkakoneisto sen valtuustoa varten tekee, taiten ja tehokkaasti, kunhan sitä vaaditaan.

Vaadittavat toimenpiteet ovat siis:

 1. Määritellään budjetin 2013 tavoitteellinen loppusumma.
 2. Osoitetaan vaihtoehtoiset polut tavoitteen saavuttamiseksi.
 3. Arvioinnin ja keskustelun jälkeen budjettipäätös syntyy kuten tavallisestikin.
 4. Uusi valtuusto ottaa palveluverkkosuunnitelman haltuunsa erillisen suunnitelman mukaisesti.
 5. Työsuunnitelma valmistuu alkuvuodesta, sisältö ja tavoitteet määritellään.
 6. Talouden tervehdyttämisen periaatteet ja palveluverkon toteuttamisen linjaukset valmistuvat.

Työohjelma talouden tervehdyttämiseksi on välttämättömyys. Se on silta, joka kantaa yli ongelmien ja vaikeuksien. Vastarannalla odottaa uusi, parempi kaupunki asua, työtä tehdä ja elää.  Muutoksessa henkinen johtajuus kuuluu valtuustolle.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Valtuusto näyttää suunnan

 1. Hennu Kjisik sanoo:

  Hieno saitti Matti! Onneksi olkoon!
  Siis: tiistaina 3.3 klo 9-20 Apajan luentosalissa Pienalusuunnittelun loppukritiikki (2 vsk). Kohteena siis Tuirassa sairaalan ja kirkon välille jäävä alue. Tarjoan illallisen.
  Siitä tulee hauskaa. t. Hennu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s