STX

Oulainen 29.12.2012

Suomi hävisi STX- konsernin eurooppalaisten telakoiden välisen kamppailun Ranskalle. STX:n Turun telakka ei loistoristeilijäurakkaa saanut eikä tulevaisuuttaan turvannut. Vahvempi voitti.

Myös Suomen hallitus epäonnistui. Ei tullut 20 000:n  miestyövuoden urakkaa taloudellisessa lamassa elävään Suomeen.  Ministeri Vapaavuori vakuutteli Suomen hallituksen tehneen kaikkensa, kokoustaneen, neuvotelleen, tutkineen lainsäädäntöä ja etsineen luovia ratkaisuja. Mutta kun ei. Rahoituspaketista jäi puuttumaan 50 miljoonan euron laina ja sen mukana risteilijätilaus meni muille maille. Epäonnistunut hallitus pukeutui liikesalaisuuksien kaapuun.

Todellista syytä fiaskoon ei kansalle kerrota. Se avaa kentän spekulaatioille, huhuille ja väärinkäsityksille. Myös kysymyksille.

Onko STX:n Turun telakan toiminta niin tappiollista, ettei telakan ajama rahoituspakettikaan olisi riittänyt? Katsoiko hallitus, että yritys menee konkurssiin ja toiminta ajetaan alas?  Jos näin pääteltiin, tiukka linja telakan ehdotuksiin oli oikein. Ei Suomen valtion tehtävä ole tukea korealaista yritystä ja joutua maksumieheksi Turun telakan mahdollisessa konkurssissa.

Onko totta, että Suomen hallitus odottaa suomalaisen meriteollisuuden romahdusta? Jos odottaa, on päätös julistaa meriteollisuus äkillisen rakennemuutoksen alaksi hyvin perusteltu. Suomi valmistautunee liikesalaisuuksien kaavussa uuteen alkuun, etsii uusia omistajia, rahoitusväyliä ja tervettä markkinataloutta myös telakkateollisuuteen.

Megaluokan tilaukset lienevät menneisyyttä ja erikoisosaamista vaativat sarjat tulevaisuutta. Suomi ajaa arktisille väylille runko ryskyen.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s