Jälkikirjoitus

Jälkikirjoitus 24.4.2012

Kirjoitin Forum 24 –lehteen kolumnin otsikolla Hyvinvointia kaikille. Koska aiheenani ollut palvelurakenneuudistus on laaja ja monimutkainen juttu ja sanomalehden palstatila rajallinen, päätin jatkaa ajatuksen juoksua blogillani. Forum julkaisi johdanto-osan, jatko piirtyy jälkikirjoitussarjana sähköiseen mediaan.

Jälkikirjoitus 1

Nimittelyä

Kukapa ei hyvinvoiva haluaisi olla? Punakka, pönäkkä ja onnellinen mies.

Oulun palvelumalli 2020 esittelee uuden ja luovan nimikkeistön, hyvinvointikeskus, -asema ja –piste. Epäilevä sielu on ihmeissään, palvellaanko siellä vain hyvinvoivia, pulskia ja iloisia ihmisiä, vai onko palvelun tarkoitus tehdä meistä kuntalaisista hyvinvoivia. Ja mitä se sitten tarkoittaa?

Aiemmin käytetyt nimikkeet sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vähitellen meille kuntalaisille tulleet tutuiksi. Tiedämme, että sairauden kohdattuamme menemme terveyskeskukseen tai sairaalaan. Kun toimeentulo, siis raha, loppuu, menemme sossun luukulle.

Oulun palvelumalli –raportista saa vaikutelman, että uusi ilmaisu, hyvinvointipalvelut, tarkoittaa juuri sosiaali- ja terveyspalveluja. Entä hyvinvointikeskus, tarkoittaako se myös joitakin muita palveluja tai toimintoja. Se ei käynyt raportista selville. Ei raportin lukija myöskään pääse selvyyteen hyvinvointijonkun palveluiden valikoimasta ja laadusta.

Toki uudet määritelmät on yritetty raporttiin kirjata. Hyvinvointikeskuksen määritelmä kertoo, että ”laaja-alaiset ja kattavat hyvinvointipalvelut on koottu samaan paikkaan”. Keskusten on kirjoitettu ”tukevan monialaisuuden ja –ammatillisuuden toteutumista eri ammattilaisten toimiessa lähellä toisiaan”. Virkajargoni jatkuu sivulta sivulle samanmoisena kapulakielenä, mutta palvelusortimenttia ei meille kerrota.

Arvoisa virkahenkilö, kun suunnitelmia teet, voisit ystävällisesti pitäytyä tutuissa määritelmissä, kertoa meille ymmärrettävästi, mitä tarkoitat, mitä mikin termi, keskus, asema ja piste, sisältää ja tarkoittaa. Meille kaikille niin tärkeän palveluverkon rakentaminen olisi helpompaa, jos ymmärtäisimme toinen toisiamme.

Oulussa 24.4. Matti Karhula

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s